Peeple

Det er ikke fordi, jeg ikke kan stave til det engelske ord ’people’, men simpelthen fordi jeg er blevet så dybt forarget over en ny app, der ikke er blevet lanceret endnu.

Har vi ikke alle i ny og næ tænkt over, hvad vores venner i bund og grund synes om os? Men er vi nu også sikre på, at vi virkelig vil vide det? Jeg vil personligt hellere leve i en illusion om, at alle mine venner elsker mig højere end fuglene kan flyve, fremfor at finde ud af, at de faktisk ønsker, at jeg skulle brænde op i helvede. Okay, nu overdriver jeg måske også en smule, men som man siger, så fremmer overdrivelse forståelsen.

Der er i hvert fald nogle mennesker, der ikke er tilhængere af uvidenheden, og derfor har de lavet den nye app ’Peeple’. Den er ganske simpel; man kan give ens venner, familiemedlemmer, kollegaer og sågar eks-kærester stjerner fra et til fem, og på den måde kan ens venner og alle andre finde ud af, hvor gode venner de faktisk er, eller nok nærmere har været.

Da jeg læste artiklen på DR’s hjemmeside, så blev jeg mere end bare forarget. Jeg tvivler stærkt på, at der er mange folk, der ville have modet til at være ærlige inde på den side, for så ville man hurtigt kunne miste en ven eller to; hvem gider have en ven, der kun giver én en enkelt stjerne? Men det ville helt ærligt også hurtigt kunne udvikle sig til online mobning.

Jeg har før ganske kort nævnt siden ask.fm, men jeg gør det kort igen. For her ser man et klart eksempel på, hvordan en eventuel sjov idé, har taget en helt forkert drejning. En side hvor man kan stille hinanden anonyme spørgsmål, og så må personen der har modtaget spørgsmålet selv bestemme, om personen vil svare på det, så alle folk kan se det, eller lade være. Men lige meget hvad modtageren gør, så har personen modtaget spørgsmålet. Jeg ville sagtens kunne skrive til min bedste veninde ”Klamme luder, jeg hader dig,” men det ville ikke være muligt at se, om jeg har ment det i sjov eller ej, og derfor rammer tingene på en helt anden måde, end når man står overfor hinanden og skal tage sig modet til at sige sin sande mening. Og det er så let, når man i et frustreret øjeblik er sur på ens venner, bare at skrive en anonym hatebesked eller give dem én stjerne, og det er de færreste der lige trækker vejret en ekstra gang og tænker over, om det faktisk er det værd, at såre en person de holder af, så meget som sådan noget gør. Jeg tvivler ikke på, at idéen bag både ask.fm og ‘Peeple’ er, at man skal komplimentere hinanden, men helt ærligt – er vi så ikke alle også rimelig godt klar over, hvordan folk misbruger internettets filterløse ikke eksisterende grænser?

I DR’s artikel sammenligner de også app’ens indhold med dét at anmelde en resturant eller film. Man kigger på en masse kriterier, og ud fra dem kan man give stjerner fra 1-5, så alle folk kan se det. Men det virker lidt som om, at folkene bag appen ikke helt har tænkt over, at det her ikke er en materiel ting man anmelder; det er faktisk mennesker med følelser. Det er to kvinder der står bag appen ‘Peeple’; to bedste veninder. De har udtalt, at meningen bag appen er, at de vil vise, at verden er et kærligt sted, hvor folk komplimenterer hinanden og fortæller hinanden, hvor meget man bliver værdsat. Men hvis jeg kender internettet ret, så er det ikke ligefrem det, appen vil blive brugt til. Det er så dejlig let, at sidde og svine folk til, når man kan gemme sig bag en skærm, men hvor mange har lyst til at få selv samme anmeldelse tilbage lige i hovedet?

Er det ikke også lidt til grin, at vi i det 21. århundrede har et behov for at anmelde hinanden, fremfor bare at være straight up og sige med ord, hvor meget vi værdsætter folk, og hvis der er noget man er utilfreds med, så man igen tage sig sammen og sige det. For hold op, hvor er det let og sikkert utrolig fristende, at give sin eks-flirt eller tidligere bedste veninde, der bagtalte én lidt for meget, en super dårlig anmeldelse, så alle andre folk kan se det. Men er det ikke meningen, at folk selv skal danne sig et indtryk af andre mennesker, fremfor at gå ind og ‘checke’ dem, før man ser, om de er noget værd? I mine øjne virker det en smule fanatisk, at vi hele tiden har brug for at vide, hvad andre folk tænker om os, hvor mange stjerner de vil give én, eller hvad de synes om os.

Jeg kan i hvert fald melde klart ud, at jeg ikke har nogen form for intentioner om at downloade appen, hvis den bliver lanceret; dels fordi jeg ikke har lyst til at ’rate’ mine venner og bekendte, og dels fordi jeg ikke selv har lyst til at blive ’ratet’. Som nævnt tidligere, så vil jeg hellere leve i min egen illusion om, at jeg er lige gode venner med alle mine venner, og hvis det så skulle ske, at man for en kort stund er uvenner, så skriv det da for søren i en dagbog fremfor at dele det med hele verden.

Appen er sat til lancering i november, men jeg har en stærkt tvivl om, om appen overhovedet nogensinde bliver til noget, for som nævnt tidligere vil brugere af appen være let tilbøjelige til at kunne starte mobning og had. Og allerede nu møder appen stor kritik. Det bliver spændende at se, hvad det ender ud i.

Fra mig får denne app, endda på trods af, at jeg aldrig selv har haft den i hænderne star_rating01

Follow my blog with Bloglovin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s