Jul

Lidt i forlængelse af mit sidste indlæg, hvor jeg skrev om de mange traditioner og højtider vi er ved at få, så læste jeg i dag en artikel på dr.dk, der drejer sig om, at kristendommen ikke fylder synderligt meget i diverse julekalendre og i julen generelt. Men burde krisendommen overhovedet spille en rolle?

“Det er ærgerligt, for man fortæller ikke, hvad julen rent faktisk handler om”

Sådan siger generalsekretær i KLF – Kirke og Medier, Mikael Arendt Laursen. Men stop en halv. Julen i sin oprindelse har faktisk intet med kristendommen at gøre. Det anede jeg ikke selv indtil for en uge siden; der fortalte min far mig, at julen faktisk er en hedensk tradition. Det er tilbage fra vikingetiden, nemlig midtvinterfest hvor man fejrede, at man gik mod lysere tider, og meget lig med i dag blev det fejret med et stort æde- og drikkegilde.

Jól

Det som vi kalder for ‘jul’ i dag svarer til det vikingerne kaldte ‘jól’ der var identisk med vintersolhverv. Hvis julen virkelig oprindeligt havde været en kristen tradition, så ville den nok hedde noget der tilsvarede det engelske ord ‘Christmas’ lidt mere som for eksempel ‘Kristmesse’ fremfor ‘Jul’ – men det gør den sjovt nok ikke. En ting der også er identisk med den måde, vikingerne fejrede Jól er ædegilderne og svine. Vi holder julefrokoster hvor vi spiser lige indtil vi er ved at sprænges, vi drikker til vi ikke kan gå, og flæskestegen er ikke noget man vil gå glip af.

Og når nu traditionen faktisk er en så gammel hedensk tradition, som de kristne har prøvet at kapre og gøre til deres egen, så synes jeg, at det er ganske legitimt, at kristendommen ikke spiller en større rolle i diverse julekalendre end den allerede gør – okay, den er oftest ikke-eksisterede. Og det at nisser har været nævnt i under 50% af julekalendrene gennem årene, er faktisk også totalt ubetydeligt i forhold til kristendommen, da der er mange kristne, der ikke anser nisser som værende en del af religionen.

Julekalendre bør være relevante

Det er da tusinde gange sjovere, at se en julekalender, der tager emner op som er relevante for en moderne og travl familie. En julekalender skal være noget man kan se hele familien samlet, og når nu julen i bund og grund ikke er en kristen tradition, hvorfor skal den så absolut omhandle kristendommen. Hvorfor skal vi absolut lære en masse om Jesus og Gud, når nu man i folkeskolen allerede er så assimilerede, at faget hedder ‘kristendom’ fremfor ‘religion’ som det gør i Gymnasiet. Og jeg er ret overbevist om, at julen for børn ikke er Jesus men derimod Nisser og noget man kan forholde sig til; børn har så megen fantasi, og den skal der ikke sættes en stopper for, ved at pådutte dem den kristne religion.

Efter min overbevisning går folk også langt mere op i disse ædegilder, julekalendre, gaver og nisser, fremfor krybbespil og samler. Ja selvfølgelig ser folk også de sidstnævnte som en vigtig værdi i julen, men jeg tvivler på, at det er grundet de kristne værdier, men derimod bliver vægtet højt på grund af den hygge der er forbundet med sang og skuespil.

Så kristne er vi altså heller ikke

Når knap 23% af befolkningen ikke er medlem af Folkekirken, så er der da virkelig ingen grund til at insistere på, at julen fortsat absolut og udelukkende er en kristen fest, og derfor skal de 23% heller ikke påduttes at lære om kristendommen år efter år i fjernsynets julekalendre.

Der er altså en grund til, at vi danskere ikke har taget ordet ‘Kristmesse’ til os, og derfor stædigt holder fast i ordet ‘Jul’. Det er vigtigt at huske på, at julen ikke oprindeligt er kristen men derimod hedensk, og derfor burde julekalendre være fyldt med morale og gode historier, fremfor at fortælle den samme historie om Jesu fødsels år efter år, for hold op det kunne blive trættende for utrolig mange danske familier.

Follow my blog with Bloglovin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s